Hazells Hall Estate Railings

Lead Organisation:Joanna Hewitt
Other Stakeholders:GSCLP / Cotswold Decrative Ironworks
GCLP Themes: Community Heritage
NHLF Outcomes: Heritage is better managed,Heritage is in a better condition
Forward Plan Themes: Caring for the landscape
Project Budget:£24000

Following a historic parkland survey, carried out by GSCLP and volunteers, the owners of Hazells Hall, grade 2*, (the hall is today held in joint ownership – 12 households) agreed to proceed with the recommended replacement of the estae fencing to the front of the hall. The front of the hall faces out onto the original reception designed parkland and the existing broken down and crudely repaired post and rail fencing.


Benefits to people

The project benefited the owners of the hall in improving the look of the hall and in their understanding of the importance of using the correct materials when working on heritage property.

The historic parklands survey was carried out by volunteers, following a training course, that was hosted by GSCLP.  The volunteers were all residents from Bedfordshire and it gave them a wider understanding of the county and the particular the history of the parklands and houses found in the greensand country.

Personally the project has introduced me to new friends and activities in greensand country. I have learnt more about the care of the grounds and buildings here at hazells hall and look forward to passing these skills on to the other residents/owners.

Whilst the hall is in private ownership taking part in the gsclp has encouraged the owners to allow small group visit from ‘the bedfordshire gardens trust’  with a further visit planned in spring 2022.

Benefits to Heritage & Landscape

Hazells hall is today in mixed ownership, with two of the twelve properties rented out. As a result, not all the owners are focused on the heritage value of the site. Taking part in the project has raised the importance of the management of the site with the owners and the look of the hall has been much improved. The historic views between the hall and surrounding parklands have been restablished with the prospect of further fencing to be considered.

Challenges & Lessons learnt

The biggest challenge with the project was dealing with the local planning authority.

The issues related to a lack of continuity in our contacts with the planning department and thus being given conflicting information at different times. ie – you don’t need permission / you need full permission   – your plans are fine / you need detailed architect drawn plans.

The only way to progress was to record names and times of calls and request to speak with the team leader/manager.

We realised we needed to employ an architect and deal with planing permission first!

Quotes

“The change is amazing”

“The view looks so much better”

“Can we do the fence by the lawn!”


Similar Projects